Milyen mélyen hatol be a villanófény (IPL) a bőrbe? A négy millimétert nem haladja meg.

Miért kell az epilációs kezelés előtt csak borotvával szőrteleníteni? A szőrszál mint egy “vezető” viszi le a roncsolandó hajhagymához az energiát (az optikai energia a szőrszálban, a rádiófrekvenciás energia a gyökérhüvelyben terjed). Csipesszel való kitépésnél, gyantázásnál ez a kontaktus sérülhet. .A kezelésre minél rövidebbre borotvált szőrzettel kell jelentkezni. Ha szőrszál túl hosszú, akkor túl sok energiát nyel el, és nem jut a károsítandó hajhagymához elegendő roncsoló sugárzás, ugyanakkor az átforrósodott szőrszál égési sérüléseket okozhat.

Igaz-e, hogy a nagyenergiájú villanófény a nyugvó szőrtüszőket aktivizálja, így pár szőrtelenítő kezelés után ott is fog nőni szőrzet, ahol előtte nem volt (több kozmetikus is kérdezte)? Nem igaz (ha bármilyen kis igazság tartalma is lenne az állításnak, akkor a kopasz férfiak mind nagyenergiájú villanófényt használnának hajnövesztésre).

Miért fontos, hogy változtatható az energia szint? Az olyan villanófényes készülékektől tartózkodni kell, melyeken nem követhetők az értékek, mert ha túl magas értéket használnak, megéghet a bőr, ha túl kicsiny értéken történik a kezelés, akkor pedig hatástalan, ha meg extrém alacsony értéket használnak, még az ellenkező hatás is előfordulhat.

Lézeres szőrtelenítésre jártam, a fekete szőrszálak csaknem eltűntek, de ezután egy csomó új ősz, szőke szőrszál jelent meg. Valószínűleg alacsony értékkel végezték a kezeléseket, amely energia csak arra volt elegendő, hogy a pigmentet eltávolítsa (“kilője”) a szőrtüszőkből. A visszamaradó ősz, világos szőrszál kezelése nagyon nehéz helyzet elé állíthatja a kezelő személyzetet.

Kezelés után mi a teendőm? Sok helyen a kezelések után kozmetikai fedést, sminket tesznek fel. Mind a bőrfiatalítás, mind a szőrtelenítés után a bőrön kicsiny, szabad szemmel nem látható mikro sérülések keletkezhetnek, és ha a bőrünkön előzetesen valamilyen szennyeződés maradt, úgy ezt a zsírosabb, erősebb konzisztenciájú krémekkel lezárhatjuk, nő a gyulladás veszélye. Legjobb, ha egy-két napig mellőzi a testápolók ill. a smink használatát. Kerüljük a bőr irritációját.

Hány faktoros fényvédőt használjak a kezelések után? Részesítse előnyben a kevésbé tapadós, vizes alapú szereket. Ezek faktorszáma alacsonyabb (5-20 SPF).

A kezelt területen soha többet nem fog nőni szőrzet? Sajnos fog nőni.

Miért nőhet a sikeresen befejezett kúra után újra a szőrzet? 1., A sikeresen befejezett kúra után egy-öt év múlva vékonyabb, világosabb, de gyérebb szőrzet “visszanőhet”, mert a hajhagyma regenerálódhat. 2., Másrészről pedig teljesen új szőrtüszők aktivizálódhatnak: a szőrtüszők kb. egy harmada éveken keresztül inaktív állapotban vegetálhat-aludhat, mely genetikai és hormonális hatásokra növekedésnek indul. Gondoljunk csak azokra a kopaszodó férfiakra, akiknek 40-50 éves korára a törzsükön megerősödik a szőrzet, holott ez 30 évesen alig volt látható.

Hogyan hat a “hagyományos” lézer illetve villanófény, ugyanakkor miért nem lehet az ősz, vörös és szőke szőrszálakat ezzel az eljárással hatásosan epilálni? A “hagyományos” lézersugárzás (rubin, alexandrit, dióda, Nd:YAG) ill. villanófény (IPL) kiválasztottan csak az aktív, növekedésben lévő hajhagymát károsítja. A világos, ősz szőrszál mellett a sugárzás elnyelődés nélkül “megy el”..Csak az aktív, sötét bőrfestéket tartalmazókat roncsolja (a szőrszálnak sötétebbnek kell lennie, mint a bőrszín), a világosabb pigmentet (vörös, szőke) vagy pigment nélkülit (ősz) nem vagy alig.

Milyen mellékhatások, szövődmények jelentkezhetnek a “hagyományos” (rubin) lézer illetve villanófény (IPL Quantum SR) kezelésnél? A hagyományos lézernél kritérium, hogy a szőrszál sötétebb legyen, mint a bőrszín. Minél barnább (örökletes, szolárium, napozás) a kezelt bőrfelület, annál kevesebb energia jut a szőrszálakhoz, és annál többet nyel el a környező bőr, így nő a bőr megégésének a valószínűsége. Ha túl kis energiát adunk le, nem lesz hatásos a kezelés. Ha túl nagyot, megéghet a bőr. A kezelés után bőrpír jelentkezhet, mely 1-3 nap alatt eltűnik. Enyhe hólyagosodás jelentkezhet, mely 10 nap után tűnik el. Enyhe barna foltok (pigmentáció), fehér foltok (depigmentáció) nagyon ritkán jelentkezik, egy évig is fennállhat.

A szimmetrikus testrészek árait külön-külön kell fizetni? Nem. A hónalj, végtagok árai párban értendőek.

A villanófény okozhat-e égési károsodást? Igen, okozhat, ha túlságosan nagy energiával kezeljük a pácienst, égési sérülés jelentkezhet, melynek hosszú ideig nyoma maradhat.- Igen, ha a páciens nem tartja be az orvosi utasításokat, és a kezelések közötti időszakban napozik, illetve szoláriumozik.

Az fotorejuvenáció kúra közben járhatok-e kozmetikai kezelésre? Csak tisztító kezelésre járhat. Tartózkodnia kell az erőteljes arcmasszírozástól, mert ez csökkenti az új rostok képződését.

Nyáron elkezdhetjük, illetve folytathatjuk az IPL kezelést? – Azokon a testrészeken, amelyek kevésbé kitettek a környezeti sugárzásnak (hónalj, bikinitájék) nyugodtan el lehet kezdeni nyáron is a kezeléseket. Ha a páciens nyáron fedni tudja a kezelendő területet, akkor is kezelhetünk. Ha enyhén lebarnul a bőr, akkor a beállítási értékeken korrigálva, kisebb értékeken folytathatjuk a már régebben megkezdett kezeléseket nyáron is. Erősen lebarnult, szoláriumozott bőrön nem kezdünk kezelést.

Mennyi ideig tart ki egy fotorejuvenációs kúra (5 kezelés) hatása? Mi a teendő, hogy ezt az állapotot fenntartsuk? Magyarországon még (2001) nincsenek statisztikák a későbbiekre vonatkozóan, de az USA-ból kapott eredmények (1996-tól), fényképek birtokában elmondható, hogy a változás tartós, ugyanakkor az eredmény megtartásához évente egy-négy felfrissítő sugárzást ajánlanak.

Mindenkinek hatásos a villanófény kezelés? A hagyományos IPL kezelés a páciensek 70%-ánál kiváló eredményt ad.

Hány éves kortól ajánlott a fotorejuvenáció? A bőr öregedése a 20. életév után fokozatosan elkezdődik (látványosan a szem körül), ezért e kor felett mindenkinek ajánlható.

– Az arcon lévő aknés maradvány hegeket az aknés roham lezajlása után – akár a serdülőkor végén – kezelhetjük.

Ha veszélytelen az IPL epiláció és fotorejuvenáció, akkor miért nem lehet terheseken is alkalmazni? Elvi kérdés. Általános szabály, hogy terheseken kerülni kell minden műszeres, elektromos, kozmetikai, fizikai, kémiai stb. beavatkozást. Az olyan, általában veszélytelen, programozható beavatkozásokat is, mint például a fogbeültetés, fibroma, anyajegy eltávolítás, korrekciós szemműtét, elektromos kozmetikai gépekkel történő kezelések, stb. csak a terhesség kihordása után végezzük el.

  • Facebook

write my essay