Soft-lézer vagy lágylézer terápia és hatásai

 

 

 

 

 

 

A lézerfény a közönséges fénynek egy jól összerendezett nyalábja, amelyben a fényrészecskék azonos fázisban rezegnek, és a hullámhosszuk is azonos. A 0,5 – 500 mW teljesítményű lézereket lágylézernek (softlaser) nevezzük.

Az általunk használt készülék 500 mW teljesítményű- ami rendkívül magasnak számít-  infralézertus-fejjel működik (780 nm). Az infralézer lényege a mélyebb behatolás, ezért különösen erős a stimulációs hatása a bőrsejtek és az összes metabolikus folyamat aktiválásában, melyek szükségesek a kollagén mátrix és a fibroblaszt sejtek újraszerveződéséhez.

A soft-lézer más lézerekhez képest rendkívül kis energiával (5-50 mW) dolgozik, így a kezelt szövetekben nem nő a hőmérséklet, nem keletkezik látható elváltozás. A sebészeti lézerrel ellentétben a lágylézer vágásra nem alkalmas, ellenben sok jótékony hatása van. A soft-lézer életbarát, nem fertőző, kedvező élettani és fájdalommentes hatása miatt szilárd helyet foglal el a gyógyításban. A gyógyító terápiában a mWatt tartományba eső sugarakat használjuk, melyek sem felmelegedést, sem roncsolást nem idéznek elő a szövetekben. A lágylézerfény hatását tekintve „fényvitaminnak” tekinthető.

Biostimulatív hatású, aminek köszönhetően a lágylézer a következő területeken alkalmazható:

 • kozmetikai bőrfiatalítás
 • sebgyógyulás serkentése
 • gyulladások csökkentése
 • fájdalomcsillapítás:
 • értágító hatás

Ennek alapja, hogy a lágylézer meggyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, fokozza a fehérje-szintézist, elősegíti a sejtlégzést a sejtosztódást, javítja az érújraképződést, stimulálja az antitestképzést és az immunfolyamatokat, gyarapítja a kollagénrostok számát, növeli a mikrocirkulációt, elősegíti a felszívódást, gátolja a mitteszer képződést.

A bőr nem csak a test védőburka, hanem egy számos létfontosságú funkcióval rendelkező szerv. A felfogott fényenergia segítségével fotoszintézis, vagy fotoforézis útján számos anyagot állít elő, vagy alakít át a besugárzott területen. Ennek következtében a bőrsejtek regenerálódnak, az anyagcseretermékek távoznak, ill. lebomlanak, sőt egyéb, mélyreható folyamatok is beindulnak. ( például az immunrendszer stimulációja)!

Kozmetikai felhasználásának területei:

1. Bőrfiatalítás, ránckezelés

2. Akné

3. Hólyagocskák, pattanások, bőrgyulladás

4. Rozacea

5. Visszatérő herpesz

6. Alopecia areata(foltos hajhullás)

7. Cellulitis és adipositas

Kúraszerű alkalmazás során a hatása összeadódik.

A különböző bőrproblémák mindig hosszabb kezelést igényelnek. Általában 5-15 kezelés szükséges heti 2-3 alkalommal. A hatásos terápia mindig kúrát igényel.

Például :  Az ajak-herpesz sokakat érintő igen kellemetlen vírus. Ez a betegség minden negyedik embernél rendszeresen előjön. Teljes megszűntetése máig nem lehetséges. Ellenben, ha a soft-lézer terápiát a herpesz kialakulásakor, a viszkető, égő, fájdalmas érzés kialakulásakor minél hamarabb alkalmazzuk, akár teljes mértékben megelőzhetjük a bőr elváltozását, a herpesz teljes kialakulását. A gyógyulás ideje a szokásos 10-15 nap helyett 2-4 napra csökken, fájdalommentesen. Minél korábban alkalmazzuk a kezelést, annál gyorsabban érhetjük el a gyógyulást. Makacs herpeszes seb esetén nem csak a kellemetlen tünetek csökkennek, hanem a hámosodás is gyorsabb lesz. A már kezelt területeken a herpesz előfordulási gyakorisága csökken, ezért megelőzésképpen még ilyenkor is érdemes alkalmazni.

Fontos tudnivalók:

 • csak fertőtlenített, tisztított területen alkalmazandó
 • kezelések száma és gyakorisága a probléma típusától függ
 • egy alkalommal több pont, vagy az egész arc kezelése lehetséges, és sokszor szükséges is
 • teljes kezelés általában 5-10 perces
 • teljesen fájdalommentes
 • hatása a kezelés után már 15 perc múlva érezhető

Rendkívül jól használható az arcon, vagy a test bármely területén fellépő hámsérülés gyógyulásának segítésére.

 

Ellenjavallatok:

Daganatos betegségek

 

 

 

 • Facebook

write my essay